Att vara en tävlingsmänniska…

… är inte alltid positivt!
Speciellt inte när man har för höga krav på sig själv och tävlingen inte går som planerat.
Jag har brutit ihop, men nu kommit igen, iaf lite…

rhdr
Alwa Eskilstuna 19-05-18

I lördags var de dags för debuten i Högre klass spår med Alwa. Det gick inte alls som planerat då vi inte ens kom runt spåret.
Man kan analysera sönder saker, och försöka komma underfund med vad det va som gick fel, fast man kan ju aldrig veta säkert. Var det för torrt, ny sorts mark hon inte spårat på innan eller var det rådjursmamman med sitt kid eller helt enkelt orutin från oss båda?

Upptagsrutan var på en stenhäll med vitmossa på. Hon gick ut i nästan hela linan, men vände sen tillbaka till mig. Fortsatte sen ut och upp i höger hörn, där hon stannade till. Sen vände hon och gick tillbaka ner mot vänster. Hon tog spåret, om än väldigt osäkert och fortsatte ur rutan.
Framspår!
Det känns iaf super att hon analyserade och valde rätt, duktig Alwa. Det har gått lite troll i upptagen så det var skönt att det gick rätt 🙂

Sedan spårade hon fram till första pinnen, och fortsatte sedan med bra drag i linan till andra pinnen! Då kändes det kanon, och jag tänkte att det här kommer gå bra!
Men, när jag belönar henne vid andra pinnen rasslar det till i busken precis bredvid oss och det hoppar fram ett rådjur (fick senare veta att hon hade ett kid där också). Alwa vart såklart intresserad även fast hon inte just bryr sig om rådjur i vanliga fall.

Jag väntar en liten stund innan jag ber henne fortsätta spåra. Hon går ut ganska tveksamt men bär iväg. Kommer dock tillbaka så jag ser upptagsrutan och tänker att det inte kan vara rätt. Hon går då med nosen högt så jag går tillbaka dit där vi hittade andra pinnen. Släpper på henne igen och då går hon mer mot vänster istället. Hon spårar och spårar (?), men vi hittar ingen pinne. Har då gått 1300 meter sammanlagt och 27 minuter så det är bara att inse att det inte var vår spårdag så vi går tillbaka till bilen.

Jag tror att den mycket torra terrängen kan ha spelat in, samt rådjuren. Hur ofta tränar man på rådjur i spåret?
Jaja bryt ihop å kom igen, ska ut och spåra någon dag igen för att checka av lite!

smacap_Bright
Början av spåret, bra driv och fokus fram till andra pinnen!

Kan verkligen rekommendera att tävla på Eskilstuna Brukshundklubb! Så trevlig stämning och hjälpsamma medtävlande och domare!
Vi fick chansen att gå ut och köra lydnaden, trots att vi bröt i spåret. Domarna sa att de självklart skulle ge mig den tiden, verkligen superbra att se hur hon klarar lydnaden efter ett spår!

Och vad ska man säga om lydnaden? Ja, inte var hon trött iaf :O Mer galen och hon tog för sig aaaalldeles för mycket… Hon trängde (mycket värre än vanligt), ljudade och körde helt enkelt sitt eget race.
Det jag tar med mig poängmässigt (Trots att det även finns bitar att jobba på i de momenten) är:
Inkallning med ställande 
Domare 1: 9.5 – Bra! Tempo   (Hon springer saktare från ställandet och in till mig)
Domare 2: 8.5 – Tar några steg, avslut
Tungt föremål
Domare 1: 8 – Startgnäll, avslut
Domare 2: 9 – Piper, avslut
På tungapporten fick jag lite hjärnsläpp så jag tog apporten på samma sätt som träning vilket gjorde att Alwa såklart skuttade upp 😀 , Så det avdraget ta jag på mig!
Startljud är något jag verkligen ska lägga ner energi på att fixa från och med nu, så onödiga avdrag!

Jag fick även köra ett uppletande när alla tävlande var klar, tävlingsledaren var snäll och la ut alla föremålen på samma ställe! Alwa hade mycket spring i benen, men kopplade på näsan fort och plockade in alla 4 föremålen! Hon sprang förbi högra hörnet i första skicket, men efter att hon tagit 3 föremål skickade jag om henne i högra hörnet och hon gick då direkt ut och tog även det 🙂   Ingångarna börjar kännas stabila, ska dock jobba mer på att hon ska hålla fast föremålen, som det är nu hänger dom bara löst i munnen på henne och risken är då större att hon tappar dem.
smacap_Bright
Alwa vid Uppletande-rutan i Eskilstuna. Den var superfin, ganska öppen men med lite klurigheter 🙂

Så vad har jag lärt mig efter den här dagen?
Alwa har absolut inga problem med att orka en hel dag, hade dock önskar att hon kunnat vara lite trött till lydnaden 😀

Träningen framöver kommer vara helt annorlunda, mer fokus och noggrannhet i lydnaden. Man är tyst och fokuserad i alla moment!
Samma i uppletandet, man behöver inte varva upp och ljuda!

Jag har en plan och vi har hunnit köra 2 pass här hemma, och hon verkar köpa det! Mer krav och belöning därefter när de blir rätt! Hon kan ju faktiskt vara tyst också 🙂

Jag kanske är lite sen att förstå saker, men Alwa är en helt annan hund i träningen än till vardags (något man nog inte kan tro) och ger man henne lillfingret tar hon hela handen. Sååå, från och med nu, ordning och reda för jag vill inte tappa henne så på lydnadsplanen / tävling igen!

Det kom iofs fram 3 olika personer och sa att det såg så snyggt ut och att det var så roligt att se en hund med sådan glädje på planen, så det tar vi med oss 😀  (Behövs det nämnas att alla dom själva hade schäfrar? haha)

Jag vill tacka alla som hjälpt mig med att lägga spår, fixa uppletande, platsliggningar, stå i grupp, komma med tips osv osv osv och även till Martin som ställer upp med markservice (alltid god mat) när jag är borta och tränar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s