Att vara en tävlingsmänniska…

… är inte alltid positivt!
Speciellt inte när man har för höga krav på sig själv och tävlingen inte går som planerat.
Jag har brutit ihop, men nu kommit igen, iaf lite…

rhdr
Alwa Eskilstuna 19-05-18

I lördags var de dags för debuten i Högre klass spår med Alwa. Det gick inte alls som planerat då vi inte ens kom runt spåret.
Man kan analysera sönder saker, och försöka komma underfund med vad det va som gick fel, fast man kan ju aldrig veta säkert. Var det för torrt, ny sorts mark hon inte spårat på innan eller var det rådjursmamman med sitt kid eller helt enkelt orutin från oss båda?

Upptagsrutan var på en stenhäll med vitmossa på. Hon gick ut i nästan hela linan, men vände sen tillbaka till mig. Fortsatte sen ut och upp i höger hörn, där hon stannade till. Sen vände hon och gick tillbaka ner mot vänster. Hon tog spåret, om än väldigt osäkert och fortsatte ur rutan.
Framspår!
Det känns iaf super att hon analyserade och valde rätt, duktig Alwa. Det har gått lite troll i upptagen så det var skönt att det gick rätt 🙂

Sedan spårade hon fram till första pinnen, och fortsatte sedan med bra drag i linan till andra pinnen! Då kändes det kanon, och jag tänkte att det här kommer gå bra!
Men, när jag belönar henne vid andra pinnen rasslar det till i busken precis bredvid oss och det hoppar fram ett rådjur (fick senare veta att hon hade ett kid där också). Alwa vart såklart intresserad även fast hon inte just bryr sig om rådjur i vanliga fall.

Jag väntar en liten stund innan jag ber henne fortsätta spåra. Hon går ut ganska tveksamt men bär iväg. Kommer dock tillbaka så jag ser upptagsrutan och tänker att det inte kan vara rätt. Hon går då med nosen högt så jag går tillbaka dit där vi hittade andra pinnen. Släpper på henne igen och då går hon mer mot vänster istället. Hon spårar och spårar (?), men vi hittar ingen pinne. Har då gått 1300 meter sammanlagt och 27 minuter så det är bara att inse att det inte var vår spårdag så vi går tillbaka till bilen.

Jag tror att den mycket torra terrängen kan ha spelat in, samt rådjuren. Hur ofta tränar man på rådjur i spåret?
Jaja bryt ihop å kom igen, ska ut och spåra någon dag igen för att checka av lite!

smacap_Bright
Början av spåret, bra driv och fokus fram till andra pinnen!

Kan verkligen rekommendera att tävla på Eskilstuna Brukshundklubb! Så trevlig stämning och hjälpsamma medtävlande och domare!
Vi fick chansen att gå ut och köra lydnaden, trots att vi bröt i spåret. Domarna sa att de självklart skulle ge mig den tiden, verkligen superbra att se hur hon klarar lydnaden efter ett spår!

Och vad ska man säga om lydnaden? Ja, inte var hon trött iaf :O Mer galen och hon tog för sig aaaalldeles för mycket… Hon trängde (mycket värre än vanligt), ljudade och körde helt enkelt sitt eget race.
Det jag tar med mig poängmässigt (Trots att det även finns bitar att jobba på i de momenten) är:
Inkallning med ställande 
Domare 1: 9.5 – Bra! Tempo   (Hon springer saktare från ställandet och in till mig)
Domare 2: 8.5 – Tar några steg, avslut
Tungt föremål
Domare 1: 8 – Startgnäll, avslut
Domare 2: 9 – Piper, avslut
På tungapporten fick jag lite hjärnsläpp så jag tog apporten på samma sätt som träning vilket gjorde att Alwa såklart skuttade upp 😀 , Så det avdraget ta jag på mig!
Startljud är något jag verkligen ska lägga ner energi på att fixa från och med nu, så onödiga avdrag!

Jag fick även köra ett uppletande när alla tävlande var klar, tävlingsledaren var snäll och la ut alla föremålen på samma ställe! Alwa hade mycket spring i benen, men kopplade på näsan fort och plockade in alla 4 föremålen! Hon sprang förbi högra hörnet i första skicket, men efter att hon tagit 3 föremål skickade jag om henne i högra hörnet och hon gick då direkt ut och tog även det 🙂   Ingångarna börjar kännas stabila, ska dock jobba mer på att hon ska hålla fast föremålen, som det är nu hänger dom bara löst i munnen på henne och risken är då större att hon tappar dem.
smacap_Bright
Alwa vid Uppletande-rutan i Eskilstuna. Den var superfin, ganska öppen men med lite klurigheter 🙂

Så vad har jag lärt mig efter den här dagen?
Alwa har absolut inga problem med att orka en hel dag, hade dock önskar att hon kunnat vara lite trött till lydnaden 😀

Träningen framöver kommer vara helt annorlunda, mer fokus och noggrannhet i lydnaden. Man är tyst och fokuserad i alla moment!
Samma i uppletandet, man behöver inte varva upp och ljuda!

Jag har en plan och vi har hunnit köra 2 pass här hemma, och hon verkar köpa det! Mer krav och belöning därefter när de blir rätt! Hon kan ju faktiskt vara tyst också 🙂

Jag kanske är lite sen att förstå saker, men Alwa är en helt annan hund i träningen än till vardags (något man nog inte kan tro) och ger man henne lillfingret tar hon hela handen. Sååå, från och med nu, ordning och reda för jag vill inte tappa henne så på lydnadsplanen / tävling igen!

Det kom iofs fram 3 olika personer och sa att det såg så snyggt ut och att det var så roligt att se en hund med sådan glädje på planen, så det tar vi med oss 😀  (Behövs det nämnas att alla dom själva hade schäfrar? haha)

Jag vill tacka alla som hjälpt mig med att lägga spår, fixa uppletande, platsliggningar, stå i grupp, komma med tips osv osv osv och även till Martin som ställer upp med markservice (alltid god mat) när jag är borta och tränar.

Den spanska skönheten

img_0288

För några veckor sen fick jag den äran att fota Ville, som ganska nyss flyttade hit till Sverige från Spanien. Det är alltid roligt med nya utmaningar, jag har inte fotograferat så mycket hästar, och speciellt inte in action.
Vi hade världens tur med vädret, strålande sol och blåhimmel och jag är själv mycket nöjd med bilderna. Jag lyckades få några riktiga guldkorn, både porträtt och sen även några ridbilder.
img_0056 img_0073 img_0393 img_0435
img_9911
img_9895

Gott och blandat

Det har tillkommit en ny kategori under portfolio – Hästar. Det är tyvärr inte många bilder alls än, men kommer förhoppningsvis fyllas på eftersom.

Påväg hem från Lycksele stannade jag till i Ljusdal då min systerdotter skulle tävla. Hon har ridit några år nu men det var längesen jag såg henne. Utan att skryta för mycket, men jävlar vad duktig hon blivit. Hon tävlade på en ridskolehäst som heter Dunder, en C-ponny. Det var pay and jump och hon var ensam startande i 90 cm. Hur högt som helst, jag skulle aldrig våga hoppa så högt :O Duktiga unge.

Zelda & Dunder

Zelda & Dunder

Oftast faller det så att jag fotar hundar i lydnadsträning eller skydd, men för några veckor sen fick jag äran att fota lite agility. Det var Ewa’s  hundar Cleo och Tindra som skulle förevisa på bild. Kul med nya utmaninger, för det går fort över hindren 🙂
Får förhoppningsvis chansen att fota mer agility framöver!
img_8643 img_8657 img_8848 img_8867

I Fredags var jag och fotade något ännu mer annorlunda kontra skyddsträning. Det stog nämligen hästfotografering på schemat. Superkul, men svårt att fota häst. Har lite svårt att hitta rätt vinklar, men träning ger färdighet och det kommer säkerligen bjudas fler tillfällen att fota Ville som hästen hette. Det blev både porträtt och ridbilder, har precis lagt in dom på datorn så det dröjer väl en stund innan dom kommer synas på hemsidan.
14724545_10154484001249003_4725772531591051707_n

Ruskträsk

I september styrde jag bilen mot norr, 70 mil upp i landet. Efter en mellanlandning i Loos åkte jag upp mot Lycksele. Spenderade en dryg vecka där hos kompisarna Lina och Morgan som driver Wild Lapland och deras lilla Isak samt deras från början 32 huskys som innan jag åkte hem hann bli 39 stycken 😉 Dom köpte in en alldeles underbar liten valp som fick det fina namnet Emma (inte hade jag nåt med det att göra…..) samt att en av deras tikar fick ett gäng valpar. Tyvärr höll hon inne med dom till natten/morgonen jag skulle åka hem så hann knappt med att se dom.
14359035_10157408827630332_4988228073751958137_n 14440730_10157407475005332_8945625032712111298_n
Jag med lilla Emma 🙂                     Mamma Luthien innan valparna föddes.

Tyvärr var det inte så bra ”Huskyväder”, alltså alldeles för varmt så det blev ingen hundkörning. Men jag hittade på andra saker att göra så som att diska matskålar för hand (ja det tog lång tid), vattna, mata, borsta, gosa med alla hundar, bygga hundgård, promenader osv osv osv.
Har även hängt en hel del med min nya kompis Isak ❤
14358664_10157383808830332_819131996615773340_n isak-promenad14390663_10157409214830332_845843279466544688_n

Lägger in ett litet bildkollage här nedanför med mobilbilder som på sitt sätt sammanfattar dagarna i norr. 🙂
14369957_10157409215265332_8781638017408812498_nemma-kodjo-nala shasta domino-motljusgurgel kodjosassen-foresassen-efter14449023_10157409215890332_1482548487343874130_nhundgard host promenad rusksjonmorgon-hundgard

Update

Hej.

Tiden bara springer iväg och jag hinner knappt med själv.
I det senaste inlägget skrev jag att det var dags för tävling för mig och Domino, och vi har hunnit med 3 officiella starter. Det har väl gått sådär kan man säga. Han har världens arbetsglädje men oftast blir det så istället fort och fel 😉  Han har börjat strula med vissa moment, speciellt rutan. Han hittar gärna på andra saker så som att äta gräs eller kolla in domaren på planen… Det jag tar med mig från årets tävlingar är full pott på gruppmomenten!!! Han har alltså fått 10 på sitt i grupp och platsliggningen på två tävlingar ( I fagersta förra helgen avstog jag gruppmomenten pga vädret, 3 plus med regn och blåst passar inte en fryssen Papillon).
Men att den här hunden ärså pass trygg att han klarar detta, det är helt sjukt, så som jag kämpat. Duktig hund! Men, som sagt inga poäng att skryta med men jag vet ju att det finns där nånstans bara jag jobbar vidare 🙂 Nu satsar vi på nya moment till nästa år. 🙂
domino
Domino med sin fina pokal han fick I Norsjö där han vann 🙂

I förra inlägget skrev jag oxå att jag skulle fota en liten berber sennen valp, och oj vilken goding. Och vad fort dom växer. Hade ju träffat Aragorn bara ngn vecka innan men han hade redan växt rejält 🙂 Vi fick iaf en hel del fina bilder på honom 🙂img_8418            img_8577 img_8536-2 img_8597

I år gick årets Polishunds-SM av stapeln i Falun, och jag åkte dit sista dagen och kollade lite skydd 🙂  Hade med mig kameran och fick en hel del bilder (har inte ens hunnit gå igenom alla). Det roliga var att jag fick förfrågan om att publicera några av bilderna i Polishund-tidningen, och självklart. Kul att det blev ett kollage av bilderna på 1,5 sida 🙂
14695373_10157585596315332_3915097026691154389_n  img_9168
Figurant Patrik Klarqvist

Det var en liten update, kommer mer i ett annat inlägg.
Ha det bra alla!

Nu kör vi!

Hej alla.

Kan väl börja med att säga att jag inte kommer vara en duktig bloggare, men nåt inlägg då och då blir det antagligen för att hålla er uppdaterade om vad som händer 🙂

Sitter just nu med en massa bilder sen Bruks och lydnadslägret i Sala som var för ett par veckor sedan. Jag har ju den äran att få vara där och hjälpa Towa och Camilla med ruljansen, och har då samtidigt möjligheten att fota i stort sett hur mycket som helst. Tyvärr räcker inte tiden till att fota allt man vill, men jag lyckades fånga nästan alla i Svensk skydds-grupperna iaf.
IMG_8198-2                                  Arko van der Wolfsklauw med sin sonson Brindle’s Aslan.

Närmast i tiden när det gäller foto så ska jag fota en underbar liten Berner Sennen-valp! Så ni får hålla utkik i albumen sen. Men, sa såklart fixa alla bilderna från lägret först så valpisbilderna kommer sen 😉

När det gäller hunderiet så är det tävling på gång till veckan. Första officiella starten i Lydnadsklass 3 på 3 år! Känns spännande och jag hoppas Domino är på sitt bästa humör, då kan det gå riktigt bra 🙂

Ha de bra alla, så hörs och ses vi!